Miet gaat Brabant trakteren op unieke klankkast

Stichting Laudio kan de klankkast en podcast Miet in Brabantse verzorgingstehuizen gaan realiseren nu ook Fonds Cultuurparticipatie een subsidie van € 25.000,00 heeft toegekend. Ook de BankGiro Loterij Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Brabant en Fonds Sluyterman van Loo steunen het project Miet.

Taal en thuis blijken onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Stichting Laudio gaat een speciale kamer inrichten waar iedereen dat kan ervaren. Het is de kamer van Miet, een fictieve Brabantse bewoonster van een verzorgings-tehuis. In deze personage komen de echte verhalen van ouderen samen die voor een wetenschappelijk onderzoek zijn verzameld. Als je straks op visite gaat bij Miet wandel je letterlijk een Brabantse klankkast in. Wie de deuren van Miets klankkast opent, hoort Miet zelf. Meestal in haar eigen taal, een Brabants dialect, soms in die andere: het Nederlands. Omdat je nu eenmaal in een verzorgingshuis met iedereen moet huizen.

Cultureel antropologe Jolien Makkinga onderzocht hoe het spreken van dialect het welzijn bij ouderen al dan niet kan beïnvloeden. Door een persoonlijke, intieme ervaring van Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips begon dit onderzoek. Zij is bijzonder verheugd over de steun: “Niet eerder in Brabant zijn zulke activiteiten in meerdere zorgcentra en in een museum georganiseerd. Ik ben bijzonder trots dat Stichting Laudio en veel partners Miet nu kunnen gaan realiseren”.

Miets klankkast gaat een jaar lang reizen door de provincie Noord-Brabant. In Eindhoven huist Miet straks bij verschillende zorgcentra van Vitalis. In Tilburg logeert zij bij de verzorgingstehuizen van De Wever en in Roosendaal zelfs in een museum: het Tongerlohuys. Iedere speellocatie krijgt een eigen Miet, ingesproken door een oudere bewoner uit die plaats, in het lokale dialect. Miet krijgt naast haar klankkast ook een podcast over het wetenschappelijk onderzoek van Jolien en Leonie. Daarin vertelt ook Erfgoed Brabant over de actuele status van het Brabants dialect.

De makers van Stichting Laudio, documentairemaker Lubert Priems en theatermaker Jacqueline Kerkhof (beiden met Brabantse roots), starten nu met het creëren van Miet. Zij nemen hun rijke ervaring van het project Mia mee, het Limburgse zusje van Miet dat veel positieve reacties heeft ontvangen van publiek en in de media.

 

Miets klankkast en podcast zijn vanaf 5 november 2020 te beleven.

Meer weten? Check: www.stichtinglaudio.nl/miet.

Het wetenschappelijk onderzoek is mogelijk gemaakt door: