Publiek en media omarmen Miet

Dagelijks verhuizen tientallen ouderen zonder al te veel aandacht naar een zorgcentrum, maar de Brabantse Miet staat met haar nieuwe woonstek volop in de spotlight. Stichting Laudio heeft voor Miet een speciaal ingerichte kamer in Brabantse verzorgingstehuizen. Miet komt iets bijzonders brengen. Juist nu. Een klankkast over taal en thuis. En dat blijft niet onopgemerkt in media.

Het project Miet heeft sinds de première in november 2020 al veel positieve reacties gekregen van bewoners en zorgpersoneel. Zij laten hun indruk achter op een postkaart in de speciale Miet-brievenbus. Initiator van dit project en documentairemaker Lubert Priems: “Zeker in deze corona-tijd speelt het thuis gevoel een essentiële rol om je prettig te voelen. Dit samenwerkingsproject vertelt over dat reusachtig effect van thuistaal. Nu sociale contacten voor iedereen minder zijn, vooral voor ouderen in zorgcentra, is het fijn dat Miet iets waardevols kan brengen”. Miet-tekstschrijfster Jacqueline Kerkhof: “Miet brengt de wereld naar binnen. We laten de senioren, zeker nu, niet in de steek”.

Miet is gebaseerd op een wetenschappelijk onderzoek naar dialectbeleving onder ouderen door Het Meertens Instituut en de Universiteit Maastricht. “Het blijkt dat juist bij senioren taal en thuis onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn”, aldus sociaal cultureel antropoloog Jolien Makkinga en Hoogleraar Taalcultuur Limburg Leonie Cornips. Aan Miet, de artistieke en journalistieke vertaling van dit onderzoek, werken ook zorgcentra De Wever Tilburg en Vitalis Eindhoven en Museum Tongerlohuys Roosendaal mee. Miet reist tot en met december 2021 met haar klankkast door Noord-Brabant. Haar podcast is online te beleven. 

Meer weten? Check: www.stichtinglaudio.nl/miet

Ook in media, van lokaal tot nationaal, is het project Miet en het achterliggend wetenschappelijk onderzoek een welkom gespreksonderwerp:

NPO RADIO 1 NTR Nieuws & co, journalistiek live interview over oproep en project

NPO RADIO 1 POWNED Goed ingelichte kring, recensie over Miets klankkast

NPO RADIO2 BNNVARA Spijkers met koppen, live interview over project

NPO RADIO 5 KRONCRV Bert op 5, journalistiek live interview over oproep

De Volkskrant, journalistiek artikel over Miet

Omroep Brabant,  TV nieuwsreportage over première Miet

Omroep Brabant, nieuwssite over première Miet

Omroep Brabant, live interview over oproep

EO Nieuw Licht, journalistiek artikel over dialect in coronatijd en Miet

Omroep Max Vandaag, nieuwsbericht over publieksoproep Miet

Eindhovens Dagblad, journalistiek artikel over Miet

Theaterkrant, artikel over Miets podcast

Studio040, lokale nieuwssite over realisatie Miet

Studio040, lokale omroep over première Miet