Jongeren trekken alle kastdeuren open bij senior Miet

Je bent jong, loopt stage in de ouderenzorg en stapt bij een wildvreemde senior zijn woonkamer binnen. Hoe maak je als hulpverlener dan direct een goed contact zodat jouw liefdevolle zorg soepel verloopt?

Deze vraag hebben de studenten van Fontys Hogeschool. Zij lopen nu stage bij de Tilburgse zorgorganisatie De Wever en beproeven hoe je met taal vertrouwen wint bij ouderen. Daarvoor krijgen zij hulp van een bijzonder persoon: Miet!

Miet is niet zomaar een dame op leeftijd. In dit fictieve personage herbergen waargebeurde verhalen van veel senioren én de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek van sociaal cultureel antropologe Jolien Makkinga. Samen met Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips onderzocht Jolien de rol van taal in de ouderenzorg. Maakt het horen en spreken van een thuistaal (de taal waarin je het prettigst voelt) senioren gelukkiger? Om dat te ervaren heeft Stichting Laudio een kamer ingericht in het Tilburgse behandelcentrum De Hazelaar. Daar stap je een levensgrote Brabantse klankkast binnen. Als je daar een kastdeur opent, hoor je Miet zelf in haar eigen taal: in het Tilburgs dialect. Miet:”Tèùs èn taol. Èègelek ist hil loogies”.

Veel bewoners en personeel van De Hazelaar hebben Miets klankkast al bezocht. Miet is extra trots dat zij nu ook bezoek heeft van de sterren van morgen. De toekomstige zorgverleners beleven met Miets klankkast hoe je theorie in de praktijk kunt brengen. De klankkasten van Miet zijn daar een mooi voorbeeld van, zeggen deze studenten: “Eigenlijk is Miets klankkast zoals een woonkamer van een cliënt. Daarin staan ook allerlei voorwerpen waarmee je een gesprek kan starten en waar verhalen worden vertelt. Erg leerzaam.” Speciaal voor deze studenten van de zorgopleiding deelt Jolien haar bevindingen. “Naarmate je ouder wordt, wordt jouw thuistaal belangrijker. Als door ouderdom veel in je leven veranderd en zorg nodig hebt, is jouw thuistaal een houvast” legt Jolien uit. “We hebben een kleurrijk palet aan ouderen, ieder met een eigen taal. Je kan niet verwachten dat deze studenten straks naast Algemeen Beschaafd Nederlands, ook Tilburgs en bijvoorbeeld Turks praten, maar één woordje kan al het verschil maken. “Houdoe” of “Hoşçakal” kan het begin zijn van een vertrouwensband”.

 

Miets klankkast is er nu voor iedereen die (tijdelijk) woont in De Hazelaar én voor alle vrijwilligers en medewerkers van zorgorganisatie De Wever. Vanwege de coronamaatregelen is deze speellocatie besloten, maar (met de kennis van vandaag) is later dit jaar iedereen welkom op andere locaties. Zo mag de Roosendaalse Miet in het najaar haar klankkasten tonen in Museum Tongerlohuys. Naast de klankkast heeft Miet ook een podcast die voor iedereen nu via Spotify te beluisteren.

Meer weten? Check: www.stichtinglaudio.nl/miet