Roosendaalse Miet ontvangt eerste visite

De eerste bezoekers hebben met een glimlach de nieuwe kamer van de Roosendaalse senior Miet bezocht: “Een feest van herkenbaarheid en tegelijkertijd met nieuwe inzichten”. Miet nodigt nu iedereen uit om haar te ontmoeten in Museum Tongerlohuys in Roosendaal.

De visite mag van Miet al haar unieke kasten openen. Wie een kastdeur opent, hoort Miet zelf. Zij vertelt de verhalen van veel ouderen hoe het is om in een zorgcentrum te wonen. Miet praat het liefste in het Roosendaals dialect, want daarin voelt zij zich het meeste thuis. Dat is niet verwonderlijk, want wetenschappelijk onderzoek heeft dat bewezen. Naarmate je ouder wordt, blijkt je eigen taal het welzijn en zelfstandigheid bij ouderen te vergroten. Dialect als anker, medicijn, troost of zelfs als wapen.

Stichting Laudio heeft nu voor iedereen in Museum Tongerlohuys een kamer ingericht om dat eens te komen ervaren. De eerste bezoekers van Miets klankkast zijn enthousiast: “Deze kasten zijn als de ouderen zelf. Hier en daar een krasje, maar met een rijkdom aan prachtige voorwerpen en verhalen”. “Het is alsof ik bij mijn opa en oma op visite kom”. Dat heel Brabant zich thuis voelt bij Miet, blijkt uit de postkaartjes die haar visite schrijft: “Zéker de meojte werd om dees es meej te meuge maoke”. De afzender toont een dialect uit Midden-Brabant. Maar Miet zegt het liever op plat Roosendaals: “Geweldig ee. Nun levesgrwôte klaankkast. Da motte ne keer meejgemaokt emme!”.

Meer weten? Check: www.stichtinglaudio.nl/miet

SPEELLOCATIE

Miet in Museum Tongerlohuys

Adres: Kerkstraat 1 in Roosendaal (NB)

Van 17-09-21 tot 29-11-21

Openingstijden museum: dinsdag t/m zondag 13.30 – 17.00 uur