Mia is terug thoes

Dagelijks verhuizen tientallen ouderen zonder al te veel aandacht naar een verpleeghuis, maar de Limburgse Mia staat met haar nieuwe woonstek volop in de spotlight. Vanaf 6 mei heeft Mia een speciaal ingerichte kamer in het Venlose Meeuwbeemd, een woonzorglocatie van De Zorggroep. Mia komt daar iets bijzonders brengen: een klankkast over taal en thuis.

Mia is verhuisd, ze moest wel. Een nieuwe kamer, nieuwe buren, verzorgenden, keukenmedewerkers, managers: ze kreeg ze er allemaal bij. Haar eigen aardappels hoeft ze niet meer te schillen en ook de afwas wordt gedaan. Daar had ze altijd al een hekel aan, maar toch. Een nieuw thuis maken, hoe doe je dat?

Mia is niet zomaar een dame op leeftijd. In dit fictieve personage herbergen de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Maastricht en Het Meertens Instituut Amsterdam. Sociaal cultureel antropologe Jolien Makkinga en Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoel van welzijn in een verzorgingshuis. Kan het spreken van eigen taal, je gevoel van autonomie beïnvloeden? Stichting Laudio heeft een speciale kamer ingericht om dat zelf te ervaren. Daar stapt het publiek een levensgrote Limburgse klankkast binnen. Wie een kastdeur opent, hoort Mia zelf in haar eigen taal: in het Venloos dialect. Dan is Mia thuis. Zoals haar visite zich ook bij haar wellicht thuis voelt. Voor de thuisblijvers is de gratis podcast te beluisteren over dit wetenschappelijk onderzoek.

Mia, de klankkast en podcast over taal en thuis, wordt door Stichting Laudio gemaakt met bijdragen van Prins Bernhard Cultuurfonds Brabant, Fonds Sluyterman van Loo, Provincie Limburg en Elisabeth Strouven Fonds. Speciaal voor dit project werken makers uit journalistiek, theater, technologie, erfgoed en zorg samen. De Limburgse Mia heeft ook een Brabantse zus: Miet. Afgelopen twee jaar tijdens de coronacrisis reisden Miets klankkast langs veel verzorgings- en buurtcentra verspreid door Noord-Brabant. Bewoners en zorgmedewerkers konden van Miets vertellingen genieten, even uit het moment stappen om daarna weer door te kunnen gaan in de bewogen coronatijd. Nu kunnen de zorgmedewerkers, bewoners en hun naasten in zorglocatie Meeuwbeemd dat ook doen. Vanaf 3 mei tot en met 6 juni vertelt Mia de waargebeurde verhalen van ouderen die Jolien en Leonie hebben verzameld. Eerder straalde Mia al in het Limburgs Museum en diverse zorglocaties in Maastricht.

Meer weten? Check: www.stichtinglaudio.nl/mia

SPEELLOCATIE

​Mia in woonzorglocatie Meeuwbeemd
Dokter Blumenkampstraat 4 in Venlo
05-05-22 t/m 06-06-22
Deze speellocatie is op wens van de zorgorganisatie enkel toegankelijk voor medewerkers, vrijwilligers, bewoners en naasten van De Zorggroep.