
Bandjes gezocht!
Misschien ligt-ie al jaren stof te happen op jouw zolder. Duik de zolder op, trek die rommellade open: waar ligt jouw oude cassettebandje? Ja, die ene. De mixtape van je eerste liefde, je tienerband, of dat radioprogramma dat je stiekem opnam.
Zelfs als je geen cassettespeler meer hebt: breng je bandje naar onze Bandjesbus! Daar kun je het opnieuw beluisteren én laten digitaliseren. Jouw dierbare tape met die stem en muziek vol herinneringen zijn voor onze inspiratie voor een nieuwe, speciale voorstelling.
FESTIVAL MOMENT
kom naar de bandjesbus!
10-11-12 juli 2025 in Tongeren


CORDA CAMPUS
kom naar de bandjesbus!
10-11 September 2025 in Hasselt

Bandjesbus on tour
DO 10 juli Borgloon (BE)
Stroopfabriek ● Stationsstraat 8
12u-16u
DO 10 juli TONGEREN (BE)
MoMeNT-Tent De Motten ● De Dijk 90
18u-20u
vr 11 juli TONGEREN (BE)
O.L.V. Basiliek ● Stadhuisplein
13u-18u
za 12 juli TONGEREN (BE)
MoMeNT-Tent De Motten ● De Dijk 90
13u-18u
do 10 september hasselt (BE)
Corda Campus ● K.Steenweg 293/16
13u-18u
VR 11 september hasselt (BE)
Corda Campus ● K.Steenweg 293/16
13u-18u







OPROEP
Midden in de tijd van snelle sociale media, het paradijs waarin alles oproepbaar is, gaan wij deze zomer op zoek naar de bandjes die jarenlang nog altijd bewaard zijn. Zelfs als werkende afspeel-apparatuur ontbreekt.
Iedereen is welkom om zijn of haar dierbare tape met verhaal te delen met ons. Dat is inspiratie voor een nieuwe voorstelling waar de makers van Stichting Laudio aan werken (met o.a. actrice Joke Emmers). In 2026 is de voorstelling te beleven bij o.a. Corda Campus en MoMeNT, maar dit jaar verzamelen we al de bandjes met hun verhaal.

Hoe? Neem één dierbare tape mee naar onze BandjeBus. Daar binnen, alleen voor jou, spelen we jouw dierbare tape af. We maken geluidsopnames (dus zonder camera) van jouw verhaal waarom dit bandje zo bijzonder is. Wij digitaliseren kosteloos jouw dierbare tape zodat deze bewaard blijft voor de volgende generatie. Dat digitaal bestand is ons cadeau als dank voor je verhaal. En natuurlijk neem je jouw dierbare tape terug mee naar huis.
Iedereen is welkom om zijn of haar dierbare tape met verhaal te delen met ons. Dat is inspiratie voor een nieuwe voorstelling waar de makers van Stichting Laudio aan werken (met o.a. actrice Joke Emmers en schrijfster Annet Bremen). De voorstelling zal in 2026 te zien zijn bij festival MoMeNT en Cultuurcentrum Hasselt, maar dit jaar verzamelen we al de bandjes met hun verhaal.

ACHTERGROND
Oude geluidsbanden zijn vaak aangetast door ouderdom en vocht. En voor je het weet verdwijnen daardoor geluiden uit jouw verleden die je liever niet wilt verliezen. Bijvoorbeeld hoe je grootouders klonken, de ingesproken bandjespost van gemigreerde vrienden of misschien wel je eigen stem als kleuter. Óf dat ene cassettebandje, dat je voor je eerste liefje met veel aandacht en tijd had gemaakt. Wachtend bij radio of TV totdat die ene hit voorbijkomt. De vingers zwevend boven de REC en PLAY-knoppen van het cassettedeck. Het was een ramp als tijdens de opname vader hoestte of de radiodeejay door de muziek praatte (wat ze bewust altijd deden).
VOLG BANDJE
PROJECTPARTNERS
B12 vzw prikkelt en stimuleert onze hersens. Tekstueel, muzikaal, maar ook culinair. Deze Vlaamse stichting heeft bewezen dat hun theatervoorstellingen bruggen kunnen slaan om andere culturen te ont-dekken. B12 zijn actrice Joke Emmers en muzikant Visjal Auwerx. Eerder werkte Joke samen met Stichting Laudio voor de gewaardeerde voorstelling PerronGeluk. Na drie uitverkochte seizoenen in Belgisch en Nederlands Limburg smaakt deze samenwerking naar een vervolg met een nieuwe verdieping.
Meertens Instituut Amsterdam Sophie Elpers is daar onderzoeker etnologie. Daarnaast is zij professor Immaterieel Erfgoed en Etnologie aan de Universiteit Antwerpen en externe docent aan de universiteit van Bonn waar ze onderwijs geeft in kritische erfgoedstudies. Voor Het Bandje neemt zij niet alleen deel aan de klankbordgroep, maar is zij een inspirerende bron tijdens het maakproces. Het geworven audio-materiaal uit dit project schenken we aan Sophie Elpers voor één van haar onderzoeken.