nu in de klas

Any1 is een podcast met een interactief beeldverhaal voor het onderwijs, waarin waargebeurde levensverhalen van soldaten voor het eerst samenkomen, zonder strepen op een landkaart.

Welke grens bepaalt of je held, dader of slachtoffer bent?

het beeldverhaal van any1

Het schoolplein is van iedereen.

Er wordt gekletst, gelachen, gesport, vrienden zoeken elkaar in de pauzes vanzelf op.

Mo zit het liefst in de pauze rustig in een hoekje te tekenen. Met haar koptelefoon op, heerlijk afgesloten van alle kabaal om haar heen, tekent ze haar eigen wereld. Niemand die haar lastig valt.

Haar muziek staat altijd te hard, daardoor heeft Mo geen idee wat er om haar heen gebeurt. Dat er een ruzie is ontstaan, vlak achter haar, weet ze niet. Ze weet niet eens waar de ruzie over gaat. Totdat het geschreeuw zo hard wordt dat het dwars door de muziek heen komt. Als Mo haar koptelefoon afdoet, ziet ze dat de Lange Kim’s pet heeft afgepakt en boven zijn hoofd houdt. Mo kan niet tegen onrecht, dus ze gaat erop af.

In de worsteling om de pet valt Mo en stoot haar hoofd, dan wordt alles ineens alles zwart. De Lange is bezorgd, maar Mo denkt dat het wel meevalt. Ze is alleen wat duizelig. Totdat ze ineens niet meer de baas is over haar potlood.

Het begint met gekke krullen en lijnen die nergens op lijken. En dan dringt zich ineens een soldaat in haar tekeningen op, die ze niet zelf bedacht heeft.

Hij is in een oorlog, ergens, in een andere tijd. Maar welke? Wat heeft Mo nou met een oorlog van doen? Maar hoe ze ook probeert iets anders te tekenen, hij blijft maar op haar papier verschijnen. Zodra haar potlood het papier raakt, is hij er weer.

Alsof hij gezien wil worden. Zijn verhaal kwijt wil.

de podcast van any1

Omdat leerlingen in het beeldverhaal slechts het verhaal van één van de soldaten hebben beleefd, kunnen ze met de 4-delige Any1-podcastreeks ook de andere levensverhalen horen. Én je hoort waar de soldaat is begraven. Op deze oorlogsbegraafplaats in Nederland ontmoet je mensen die de verhalen achter deze graven op te sporen en te delen. Waarom doen zij dat?

Deze podcastreeks beginnen we met het verhaal van Timo Smeehuijzen, Nederlandse militair die tijdens de vredesmissie in Afghanistan is overleden door een aanslag. Zijn zus Laura bezoekt met documentairemaker Lubert Priems het graf van Timo op het Nationaal Ereveld Loenen. Zij vertelt over waarom de Amsterdamse Timo naar Afghanistan ging, wat daar gebeurde en hoe zij haar broer iedere dag thuis nog altijd hoort. Ieder uur. Via een piepje. Van een klokje, ooit gekregen van hem.

k

Nieuw project

Any1 is een vernieuwende podcast met interactief beeldverhaal voor het middelbaar onderwijs, waarin waargebeurde levensverhalen van soldaten voor het eerst samenkomen, zonder strepen op een landkaart.

Levensverhalen van soldaten en burgers uit WO2 worden vertaald in geluid (interviews, monologen en soundscapes) en in animaties. Deze verhalen zijn gebaseerd op archiefdocumenten en journalistieke interviews o.a. met nabestaanden. Ze vormen de basis voor klassikale en individuele opdrachten, die uitnodigen tot het vormen van een mening over dader- en slachtofferschap en heldendom. Eerst worden scholieren uitgedaagd om daar zelf een visie over te vormen en daarna deze te delen in de klas. 

J

Totstandkoming

Jongeren, docenten, erfgoed- en vredesorganisaties zijn intensief betrokken bij de ontwikkeling van dit lesprogramma. Dit project van Stichting Laudio wordt mogelijk gemaakt dankzij de inbreng van gerenommeerde project-partners als Oorlogsgravenstichting, Volksbund Ysselsteyn, Field of Honor Foundation en het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel. Zij hebben de artistieke, journalistieke en technologische makers van Stichting Laudio geïnspireerd met de verhalen achter enkele oorlogsgraven, die in het beeldverhaal en podcast van Any1 te horen zijn. Op 23 maart 2023 was de landelijke première van Any1 op het Raayland College Venray. 

Doelstelling

Any1 wil met dit project het historisch besef bij jongeren vergroten; onze geschiedenis verbinden aan actuele oorlogen en begrip voor elkaar verhogen.

Bewezen basis

Audioproducties uit eerdere projecten van Stichting Laudio vormen de basis van Any1. Daarin hebben de persoonlijke, waargebeurde verhalen van Duitse, Amerikaanse en Sovjetsoldaten en burgers uit WOII een stem gekregen. Uitgangspunt is een meer humanistische benadering van wat een oorlog betekent. Niet meer in de trant van goed of kwaad, maar hoe zou het om als jong mens kunnen zijn om in de draaikolk van een oorlog terecht te komen?

De ervaringen van onze vorige audioproducties zijn nu in Any1 verduurzaamd:

Aufrecht gehen (op de Duitse militaire begraafplaats in Nederland en Duitsland)

LICHT (op het Sovjet Ereveld in Nederland)

Stemmen van Margraten (op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Nederland)

jongeren bij ontwikkeling Any1

scholen met Any1 in de klas schooljaar 22-23

deelnemers projectpartners en Laudio-makers

Foto’s zijn gemaakt door o.a. Safet Shala (Raayland college) en Willemijn Zwart (Komvoor)

“Context is belangrijk. Any1 maakt je leerlingen daar bewust van”

Tim Broeren

Docent geschiedenis Raayland College

meer weten?
any1 in uw klas?

Meld je direct vrijblijvend aan voor Any1, dit gratis multimediale lespakket >>

 

any1@stichtinglaudio.nl

unieke samenwerking

Stichting Laudio heeft voor dit project een speciale samenwerking geinitieerd tussen makers uit diverse disciplines en gerenommeerde erfgoedpartners.

Projectpartners Any1 

Any1 van Stichting Laudio is een unieke samenwerking tussen o.a. Nederlandse Oorlogsgravenstichting, Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, Fields of Honor Foundation en Stichting Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel.

Any1 wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van VSBfonds, Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg), Provincie Limburg, Prins Bernhard Cultuurfonds / ZOZ Fonds.

Met speciale dank aan:

Mary Bulterman, Laura Smeehuijzen, Jan Nieuwenhuis, André Ran, Gelein Jansen, Sebastiaan Vonk, Daan van der Groen, Sjoerd Ewals, Jan Heemels, Theo Vleugels, Inna van Engen, Tim Broeren, Tom Voermans, Bas van Rooijen, Safet Shala, Jan Jacobs, Lieke van Oijen, Dennis Chitanic, Bas Brouwers, Julian Batenburg, Rien Poetsma, Stephan Hoenselaar, Marie-Jose Kommers, Milo Brinkkemper, Giuletta Aaftink, Willemijn Zwart, Marit Benes, Lotte Horst, Franck van Erven, Elke Mooren en de vele jongeren die hebben meegewerkt aan Any1.

Artistiek team Any1 – Stichting Laudio

Lubert Priems (initiator, artistiek projectleider, documentaire)

Sophie Olga de Jong (animator tekst beeldverhaal)

Jacqueline Kerkhof (tekst beeldverhaal en audio-monoloog)

Annet Bremen (tekst audio-monologen)

Jochum ten Haaf, Enzo Coenen, Christian Cadenbach, Luna Cruz Perez, Laurens van Hofslot, Jack Bannink, Judith Wijnen (spel)

Codemijn (innovatieve technologie, applicatie ontwerp)

Arno Peeters (audionabewerking)

Ilse van Hoof (grafische vormgeving)

Komvoor (ontwikkeling lesprogramma en educatiedistributie)

Karin van den Berg (zakelijke projectleiding)

Any1 in media

Dagblad De Limburger: journalistiek verslag première

NOS Journaal Regio, journalistiek item (vanaf 3min30sec)

L1-radio: journalistiek interview aankondiging première

1Limburg: online nieuwsbericht

L1-TV: journalistiek nieuwsreportage

L1-radio: journalistiek verslag première

Peel & Maas: journalistiek verslag première