In deze tijd waarin je zoveel mogelijk thuis moet blijven, brengen wij nu de verhalen naar jou.

Stichting Laudio presenteert een serie podcast over thuis, stilte en overwinnen.

Met onze audioproducties komt de wereld pas echt tot leven. Van een Duitse militaire begraafplaats tot een verzorgingstehuis: alles vertelt een verhaal. Nu je deze plekken niet meer kunt bezoeken vanwege de coronacrisis, hebben onze makers een selectie gemaakt uit recente producties, die je nu kunt beluisteren als podcast.

Stichting Laudio wenst je veel luisterplezier en bovenal het beste. Zeker nu, in deze coronatijd.

1

wetenschap

maatschappij

Mia, thuiskomen in je eigen taal

Mia is verhuisd, ze moest wel. Een nieuwe kamer, nieuwe buren, verzorgenden, keukenpersoneel, managers: ze kreeg ze er allemaal bij. Een nieuw thuis maken, hoe doe je dat?

Hoogleraar Taal-cultuur in Limburg Leonie Cornips & cultureel antropologe Jolien Makkinga onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoelens van welzijn in een verzorgingshuis. Lubert volgt deze wetenschappers tijdens hun onderzoek van universele conclusies. Want of je moerstaal bijvoorbeeld Tilburgs, Tegels of Turks is: voor iedere senior is de taal waarin je bent opgegroeid een medicijn, een houvast. En dat geldt zeker nu veel ouderen binnen moeten blijven en sociale contacten minimaal zijn. Juist nu kom je thuis in  je eigen taal.

Meer weten over dit project? Check stichtinglaudio.nl/project/mia/ en  lubert.nl/project/mia

2

maatschappij

zorg

Paul overwint paniek

We leven momenteel in een onwerkelijke, moeilijke tijd. Het is niet zo gek als je je regelmatig paniekerig voelt. Paul Lommen leeft al jarenlang met angsten en paniekaanvallen vanwege zijn angststoornis. Inmiddels heeft hij zijn stoornis onder controle. Onze documentairemaker Lubert Priems volgt Paul in zijn zoektocht om met zijn angsten om te leren gaan.

Meer weten over dit project? Check https://lubert.nl/gehoorkonde

Meer weten over angststoornissen? Check https://omgaanmetangst.nl/

3

volkscultuur

erfgoed

Sjraar in de stilte

Lege kantoren, kerken en kroegen. Stilte overheerst nu op straat. Sjraar Peetjens uit Venlo heeft in zijn laatste levensjaren vaak met stilte te maken gehad. In die stilte vond Sjraar niet alleen hartenzeer, maar ook schoonheid en moed. Met carnaval werd die stilte verbroken en klom hij, zoals hij een leven lang deed, op het podium om weer te stralen als zeer geliefd Limburgstalige zanger. 

Onze documentairemaker Lubert Priems volgde Sjraar tijdens het uitbundig vrolijke carnaval én in de stilte van de vastentijd. Sjraar (toen 96 jaar!) over roem en heimwee.

Meer weten over dit project? Check https://lubert.nl/project/roem-en-heimwee-van-vasteloaveszanger

75 jaar herdenken, ook op Duitse begraafplaats

Binnenkort is het 4 en 5 mei, maar we gaan 75-jarige herdenking en bevrijding op een heel andere manier beleven vanwege de coronacrisis. Ook vanuit jouw thuis kan je stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog. Met ons lees- en luisterboek ‘Aufrecht gehen’ krijg je de verhalen van de Duitse soldaten te lezen én te horen die op de enige Duitse militaire begraafplaats van Nederland liggen. Ontdek met dit uniek document de verhalen van deze locatie met 32.000 kruisen.

Meer weten over ons internationaal project Aufrecht gehen? Check https://aufrechtgehen.eu/

EXTRA LUISTERTIP

geschiedenis

erfgoed