Marie is verhuisd, ze moest wel. Een nieuwe kamer, nieuwe buren, verzorgenden, keukenpersoneel, managers: ze kreeg ze er allemaal bij. Haar eigen aardappels hoeft ze niet meer te schillen, en ook de afwas wordt gedaan. Daar had ze altijd al een hekel aan, maar toch. Een nieuw thuis maken, hoe doe je dat?
Hoogleraar Taal-cultuur in Limburg Leonie Cornips & cultureel antropologe Jolien Makkinga onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoelens van welzijn in een verpleeghuis. Jolien sprak voor dit onderzoek met de bewoners in een verpleeghuis (voorheen een verzorgingstehuis). Kan het spreken van eigen taal, je gevoel van autonomie beïnvloeden?
Stichting Laudio heeft een speciale kamer voor jou ingericht om dat te komen ervaren. Daar wandel je letterlijk in een Overijsselse klankkast. Wie er de deuren opent, hoort Marie zelf. Meestal in haar eigen taal en soms in die andere; het Nederlands. Omdat je in een verzorgingstehuis nu eenmaal met iedereen moet ‘huizen’.
MARIES KLANKKAST
Marie toert met haar klankkasten door de provincie Overijssel. Zo kreeg zij al een thuis in diverse zorg- en wijkcentra waaronder bij De Posten, TMZ Meulenbelt en Carrintreggeland. Op iedere speellocatie spreekt Marie in het plaatselijk dialect.
28-11-24 t/m 31-1-25 • Oldenzaal
Zorggroep Sint Maarten locatie Gereia
Adres: Wilhelminastraat 150 Oldenzaal
Openingstijden: iedere donderdag tussen 13 en 16uur en iedere zaterdag en zondag tussen 10 en 16uur
MARIES PODCAST
Voor de thuisblijvers en die nieuwsgierig zijn naar meer Marie:
ontdek hieronder Maries podcast of via je favoriete podcast-platform.
MARIES ACHTERLAND
Marie is de artistieke en journalistieke interpretatie van het wetenschappelijk onderzoek van sociaal cultureel antropologe Jolien Makkinga (Meertens Instituut) en Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips (Universiteit Maastricht). Zij onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoelens van welzijn in een verzorgingshuis. Documentairemaker Lubert Priems volgde Jolien en Leonie tijdens dit onderzoek in het Maastrichts zorgcentrum Lenculenhof van Envida. De onderzoeksresultaten blijken verder te reiken dan een provinciegrens.
Ben je nieuwsgierig naar het onderzoek en de wetenschappelijke conclusies?
Luister naar de podcast van Marie.
Of lees de korte samenvatting door Jolien Makkinga over haar onderzoek.
VALORISATIE PRIJS
Het project Marie heeft een sterk fundament: het Limburgstalige project Mia én de Brabantse Miet, beiden van Stichting Laudio. Mia heeft een eervolle vermelding gekregen van de jury van de FASoS ‘Valorisatie’ prijs: “Dit project valt op door zijn originaliteit en inventiviteit”.
Om het benutten van kennis verder te stimuleren, introduceert de faculteit voor kunst en sociale wetenschappen van de Universiteit Maastricht (FASoS) een jaarlijkse ‘valorisatie’ prijs.
MARIE IN MEDIA
NPO1 WNL Goedemorgen Nederland, journalistiek verslag over Marie in Enschede
RTL4 Koffietijd, reportage van Marie in Hengelo
1Twente, journalistiek verslag première Marie
RTVOost, tv-reportage première Marie
Tubantia, journalistiek verslag over publieksoproep Marie
Tubantia, journalistiek interview over Marie bij Concordia
RTVOost Spunck, interview over publieksoproep
1Twente, interview over publieksoproep
Naober, publicatie over Marie als onderdeel streektaalprogramma
Twentefm, over publieksoproep
Huis aan Huis, publicatie over premiere Marie
LinkedIn Stichting DOEN, publicatie over podcast met Marie
De Brabantse Miet en de Limburgse Mia zijn zussen van Marie. Ook zij zijn door publiek en pers omarmt. Nieuwsgierig? Check: www.stichtinglaudio.nl/miet
Archief
Persbericht Marie is thuis in Hengelo
Persbericht Het nieuwe thuis van Marie
Persbericht Maries eerste bezoekers trekken alle kasten open
Persbericht Marie in première in Enschede
Persbericht Gezocht: alle varianten van suikerbrood
MARIES MAKERS
Concept, projectleider: Lubert Priems
Tekst: Jacqueline Kerkhof
Dialectvertalingen: Geert Christenhusz, Ben Pigge, Martin Peters
Ingesproken door: Marijke Bijen, Rieke Dohmen, Alie van der Veer
Documentaire: Lubert Priems
Audio: Lubert Priems, Arno Peeters
Technologie: Fourtress (speciale dank aan Joep Slenter & Luc Klaassen)
Animatie: Michael Yallop, Ramses van den Hurk
Techniek: Michael Yallop, CSS
Grafische vormgeving: Ilse van Hoof
Projectpartners Oldenzaal: Overijsselacademie, Twents Zilver, Zorggroep Sint Maarten.
Met dank aan: Leonie Cornips, Jolien Makkinga, Jos Swanenberg, Carintreggeland-medewerkers waaronder Tracy Vermeer-Spoor, Concordia-medewerkers waaronder Ellen Peters, Adrie Hemmink, Ananda Gifts, Mia Röling, Via Zuid, Henry Priems, Rob Leeuw, Mark van de Poll, Elke Mooren, Maria Merken, Carla Hanraets, Mirjam Koonings en Angelique Verkoelen.
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook zonder toestemming van Stichting Laudio en Lubert Priems. Bij de samenstelling van Miet hebben de makers getracht alle rechthebbenden, direct en indirect betrokkenen te achterhalen. Overige gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen, activiteiten, aangehaalde voorbeelden of namen van personen berust op louter toeval.